Powered By Blogger

dimecres, 7 de juny del 2017

1-2 de Juliol : Santuaris del Collsacabra

Hola a tots,

Amb aquest recorregut de dos dies pel Collsacabra, pretenc fer un pas més en el projecte de sender de petit recorregut que vaig presentar recentment en l'assemblea de Cam Base d'enguany. Pels que no vau ser-hi dir-vos que aquest projecte de PR que podríem batejar com "Els Santuaris Marians del Collsacabra" es tracta d'un sender que transcorre per l'espai natural del Collsacabra, a cavall entre les comarques d'Osona, la Selva i la Garrotxa, i que té com a fil conductor els tres santuaris marians presents a la zona : Cabrera, el Far i la Salut. A més de ser indrets que atrauen nombrosos excursionistes d'arreu, són llocs de culte de gran devoció per part dels habitants dels pobles veïns.
L'itinerari que presento permet posar de relleu el patrimoni arquitectònic del Collsacabra, desconegut per a molta gent, aprofitant el no menyspreable encant paisatgístic de l'entorn, poblat en bona part per boscos ufanosos de roures i fagedes.

Santuari de Cabrera

Val a dir que el disseny de l'itinerari s'ha fet sobre el mapa i s'ha evitat en la mesura del possible la coincidència amb altres senders homologats per la FEEC presents a la zona, en aquest cas el GR-2 i el GR-151 (Camins de l'Abat Oliva). El que no s'ha pogut evitar en alguns trams és la concurrència amb la xarxa de senders de la Diputació de Barcelona, que compta amb senders que recorren alguns dels racons més emblemàtics del Collsacabra. Es a dir, la senyalització horitzontal, marques grogues de la Diputació, i blanques i vermelles de GR és abundosa a la zona, apart dels plafons indicatius verticals de la Diputació. Podria ser un dels elements negatius si aquest projecte d'homologació el fem arribar a la FEEC.


Santuari del Far
Les xifres del sender, tenint en compte el mapa i altres dades extretes d'una guia excursionista del Collsacabra i tracks de Wikiloc, estan sobre els 43 kms i un desnivell acumulat de 3.000 metres. Tot això serà contrastat amb les dades del GPS quan es faci la sortida. No us asusteu, no crec que ens desviem massa. Ja em coneixeu, sempre hi han uns kms i uns metres de desnivell de marge...;-)
Com es reparteixen aquestes xifres de kms i desnivell en les dues etapes de la travessa? Si bé, el sender permet un alt grau de flexibilitat a l'hora d'escollir el punt inicial, he triat Cantonigrós com a punt de partida, sent el sentit de l'itinerari el contrari de les agulles del rellotge. El lloc de pernoctació també ha influït en el disseny de les etapes.


Santuari de la Salut
Tots tres santuaris tenen servei d'hostatgeria, un altre punt que fa atractiva la ruta i que ajuda a completar el sender "sense presses". Si bé el santuari del Far constitueix gairebé el punt mig de tot el recorregut, el santuari de la Salut és l'opció més interessant, encara que allarga la primera etapa en uns 6 kms. Així les etapes quedarien de la següent manera :

Dissabte 1 de Juliol : 26 kms i 800 mts desnivell positiu
Cantonigrós-Rupit-Santuari del Far-Santuari de la Salut

Diumenge 2 de Juliol : 17 kms i 600 mts desnivell positiu
Santuari de la Salut-Santuari de Cabrera-Cantonigrós

Com veieu especifico la durada en quilòmetres i desnivell de cada etapa, però insisteixo, com ja he dit abans, que aquestes xifres són aproximades. Ja he fet una pre-reserva d'unes quantes habitacions al santuari, que té un preu de 55€ la mitja pensió. Podeu veure una mica com és el santuari per dintre si visiteu la pàgina web http://www.santuarisdegirona.cat/pallerols/ca/index.asp.
Ah, si espavilem diumenge hi haurà dinar 'homenatge' de cloenda a Cantonigrós. Més al.licients impossible, vaja.

Hi han, de moment, 14 places disponibles, qui s'anima? Vinga, que me las quitan de las manos...
Data confirmació màxima : Dilluns 19 de Juny.
Punt de sortida BCN : Fabra i Puig, a les 7h del matí.

PD : Perdoneu per la 'xapa' que us acabo de donar, però apunteu-vos, ens ho passarem bé, segur.


1 comentari:

Andy ha dit...

Hola Jordi!
Gracias por la propuesta!
Dori y yo nos apuntamos.
Cuenta con nosotros!
Saludos!