Powered By Blogger

diumenge, 18 de febrer del 2018

Dissabte 17 de Març : Els camins de Cornu Bovis

Hola a tothom,

Seguim el nostre periple per terres tarragonines, trepitjant camins històrics. Si la darrera vegada vam visitar el poble abandonat de la Mussara des de Vilaplana pel camí de ferradura de les Tosques, aquesta vegada ens acostarem al castell-monestir d'Escornalbou. Antiga fortalesa romana, convertida en monestir romànic i posteriorment en residència d'un diplomàtic romàntic, Escornalbou constitueix un indret carregat d'història i de paisatge. La seva vàlua com a talaia i la proximitat a les mines de plata de l'Argentera foren, probablement, les causes que motivaren els romans a construir en aquest lloc la fortalesa de Cornu Bovis. Després vingueren sarraïns, cristians, frares agustins, franciscans, guerrillers borbònics, soldats francesos, cònsols britànics, burgesos, banquers...fins que la Generalitat i la Diputació de Tarragona es van posar d'acord per adquirir-lo i obrir-lo al públic.

Castell-monestir d'Escornalbou
L'idea que tinc en ment per aquesta sortida, alhora que fem la caminada, és poder fer una visita guiada del castell. El recorregut l'iniciaríem a la població de l'Argentera i, prenent el camí anomenat dels frares, arribaríem al castell en prop d'una horeta de caminada. Depenent de l'horari de la visita, abans o després, podríem fer un tomb pels voltants del castell i enfilar-nos a la muntanya de Santa Bàrbara, des d'on gaudirem d'un vast panorama sobre les muntanyes que tanquen el Camp de Tarragona i sobre les planes conreades una vegada i una altra al llarg de tants segles, amb la Mediterrània com a teló de fons. Seguint senders homologats, el PR-C 28 i el GR-7, passarem en la segona part de l'excursió per la serra de l'Argentera, poblada un bon tram per aerogeneradors, aquests gegants provistos de grans aspes que es mouen al so que toca el vent. I és que, efectivament, aquesta part de la muntanya allotja el Parc Eòlic del Trucafort, un punt que de ben segur no ens deixarà indiferents.
Les xifres de l'itinerari són, prenent com a base un track fet sobre el mapa, 13 kms i 844 metres de desnivell. Sobre el terreny, evidentment, les xifres variaran, però no gaire (esperem...). Si algú vol més informació sobre la baronia d'Escornalbou pot visitar el web :
http://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/castell-monestir-descornalbou

Qui m'acompanya, doncs, a aquesta sortida esportiva-cultural?

1 comentari:

Andy ha dit...

Hola Jordi!
Gracias por la propuesta!
Yo no podré asistir ya que estaré de viaje!
Hasta la próxima!
Saludos,
Andy