Powered By Blogger

divendres, 10 de novembre del 2023

18 de novembre : El romànic de la Vall del Bac

Hola a tothom,

Ja ha arribat de debò la tardor amb temperatures més fresques que conviden a sortir a la muntanya, i encara més si durant l'itinerari escollit es passa per algun bosc caducifoli. Es en aquest moment on es pot copsar els canvis cromàtics d'arbres com els fajos o els roures. I això és el que mirarem de fer en aquesta sortida per la garrotxina Vall del Bac, un espai m'atreviria a dir un xic desconegut per a bastants caminadors però de gran interès paisatgístic i arquitectònic.

La Vall del Bac fou un antic municipi que a mitjans del segle XIX es va annexar al municipi de Capsec (que més endavant acabaria adoptant l'actual nom de la Vall de Bianya). L'antic terme cobria la vall que duu el seu nom, que queda compresa entre Sant Pau de Segúries i Oix i està dins de la subcomarca de l'Alta Garrotxa. Hi estan censades unes 29 persones en un territori que ocupa uns 30 km2. Es a dir, una densitat de només 1 persona per km2, fet que ens dona una idea de la sol.litud que regna en aquesta vall.  

Sant Andreu de Porreres

 El recorregut que us tinc preparat surt de l'Hostal de la Vall del Bac i passa per les ermites romàniques de Sant Miquel de la Torre, Sant Andreu de Porreres, Sant Feliu del Bac, Santa Magdalena del Coll i Mare de Déu de Llongarriu. L'estat de les ermites és molt variable. N'hi ha un parell en estat ruïnós, una altre en procés de ser-ho aviat i un parell de ben conservades, almenys per fora.  

En total seran poc més de 15 kms i prop de 600 metres de desnivell positiu. Si voleu més informació sobre les esglésies abans esmentades la trobareu a http://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/esglesies

L'hora de sortida des de Barcelona serà a les 7h (Fabra i Puig) i a les 9h a l'Hostal de la Vall del Bac, punt d'inici i final de la ruta, pels que vagin directament. Caldrà portar dinar i es farà una breu parada al poc de començar la caminada per esmorzar una mica. Es important també portar frontal ara que el dia s'ha escurçat i en cas d'imprevistos com, per exemple, que l'itinerari s'ha allargat més del compte. 

Qui s'anima a endinsar-se en la quietud de l'isolada Vall del Bac?

1 comentari:

Andy ha dit...

Gracias Jordi, por la propuesta!
Dori y yo nos apuntamos.
Saludos!