Powered By Blogger

dimarts, 7 de maig del 2024

17-20 de maig : Parc Natural del Moncayo

Hola a tothom,

Aprofitant la festivitat a Barcelona de la 2ª Pasqua us porto, aquest cop, una proposta que surt de les nostres fronteres i ens mena fins el Parc Natural de la Dehesa del Moncayo. Aquest espai natural vindria a ser l'equivalent, per la gent de Saragossa, el que pels barcelonins representa el Montseny, un veritable pulmó verd de gran valor natural al cantó de la gran ciutat.

El seu caràcter de muntanya aïllada entre la frontera de la vall de l'Ebre i la planúria castellana, unit a la seva elevada altitud, la seva especial orientació i la varietat geològica, li confereixen unes característiques especials úniques en l'àmbit geogràfic en el què està ubicat, a cavall entre el món Eurosiberià propi de les zones del Nort d'Europa, humit i fred, i el càlid i sec Mediterrani. En l'interior del Parc s'amaguen diversos cims per sobre dels dos mil metres, essent el pic de San Miguel el punt culminant, tant del parc com del Sistema Ibèric, amb 2.315 metres d'alçada.

Per a endinsar-nos en aquest territori i poder fer un tastet de les seves possibilitats que ofereix al caminant fixarem el camp base a la bonica i tranquil.la població d'Añón de Moncayo. Des d'allà farem, com a mínim, un parell d'excursions, una partint del mateix Añón i una altra per assolir el cim del Moncayo des d'una de les zones d'aparcament properes al Santuari del Moncayo. Les meves idees serien les següents :

Dissabte 18 de maig

Añón de Moncayo-central de Morana-Barranc del Horcajuelo-collado de las Estacas-Añón de Moncayo

Distància : 20 kms i desnivell positiu de 800 metres. Es pot escurçar si s'inicia a la central de Morana

Diumenge 19 de maig

Aparcament Haya Seca-Santuari de Moncayo-pic San Miguel-collado Castilla-Aparcament Haya Seca

Distància : 10 kms i desnivell positiu de 770 metres.

El dilluns 20 de maig el reservaríem per la tornada a Barcelona, no sense abans fer quelcom de turisme per la zona. Hi ha diverses opcions per a complementar les caminades i descobrir altres punts d'interès local. Entre d'altres, tindríem el monestir de Santa Maria de Veruela, la població de Tarazona, capital de comarca del Moncayo i veritable encreuament de camins entre Aragó, Castella, Navarra i la Rioja, o curiositats com Trasmoz, un poblet amb un castell i envoltat de llegendes protagonitzades per bruixes. A tot això, cal destacar que la regió del Moncayo és terra de vinya, on es cultiven les superbes garnatxes de la D.O. Campo de Borja.

Després d'anunciar la proposta al whatsapp de Cam Base, ja hi ha gent que ha anat mostrant el seu interès per la sortida amb el què s'ha reservat un apartament de vuit places de les que, a dia d'avui, tinc confirmades gairebé del tot set. L'hora prevista de Barcelona seria cap a les cinc i calculem unes 4h-4:30h fins el destí. Es farà durant la setmana un grup de whatsapp per parlar dels darrers detalls.

¿Algú més s'anima a la conquesta del Moncayo?

1 comentari:

Andy ha dit...

Gracias por la propuesta Jordi!
Dori y yo no podremos participar.
Hasta la próxima!